Beleggingsdoelen Bepalen: Jouw Gids voor Financieel Succes

Beleggingsdoelen Bepalen Jouw Beleggingsstrategie

Wanneer je overweegt te beginnen met beleggen, is het belangrijk om stil te staan bij wat je precies wilt bereiken. Beleggen zonder duidelijk doel is als reizen zonder bestemming; je weet niet waar je heen gaat en wanneer je er bent. Deze gids helpt je bij het vaststellen van je persoonlijke beleggingsdoelen en laat zien hoe deze doelen je kunnen leiden naar financieel succes.

Het Belang van Beleggingsdoelen

Beleggingsdoelen geven richting aan je financiële reis. Ze helpen bij het bepalen van het type belegging, de risico’s die je bereid bent te nemen en de tijd die je investeert. Doelen kunnen variëren van het opbouwen van een noodfonds, sparen voor een aanbetaling op een huis, tot het financieren van een comfortabel pensioen.

Stappen om Jouw Beleggingsdoelen te Bepalen

 • Zelfreflectie: Begin met na te denken over wat je echt belangrijk vindt. Wil je financiële zekerheid op lange termijn, of streef je naar bepaalde aankopen of ervaringen op kortere termijn?
 • Specifiek en Meetbaar: Maak je doelen specifiek en meetbaar. In plaats van “ik wil rijk worden”, denk aan “ik wil over 20 jaar €200.000 hebben voor mijn pensioen”.
 • Realistisch: Zorg ervoor dat je doelen haalbaar zijn. Het is goed om ambitieus te zijn, maar onrealistische doelen kunnen leiden tot teleurstelling en demotivatie.
 • Tijdgebonden: Stel een tijdlijn vast. Door deadlines te stellen, kun je je voortgang beter bijhouden en gemotiveerd blijven.

Verschillende Soorten Beleggingsdoelen

 • Korte Termijn Doelen: Dit zijn doelen die je binnen 5 jaar wilt bereiken, zoals het sparen voor een vakantie of een financiële buffer opbouwen.
 • Middellange Termijn Doelen: Doelen die je in 5 tot 10 jaar hoopt te bereiken, zoals het kopen van een huis of het financieren van de opleiding van je kinderen.
 • Lange Termijn Doelen: Dit zijn doelen voor meer dan 10 jaar in de toekomst, meestal gerelateerd aan pensioen of vermogensopbouw.

Voorbeeld van een Beleggingsdoel

Stel, je wil €15.000 sparen voor een gave wereldreis over drie jaar. Dit doel is erg specifiek (€15.000 voor een wereldreis), meetbaar (de som is duidelijk gedefinieerd), realistisch (gebaseerd op je spaarcapaciteit en investeringsrendement) en gekoppeld aan de factor tijd (drie jaar). Met dit doel kun je bepalen hoeveel je maandelijks moet sparen of beleggen en welke beleggingen geschikt zijn om dit doel te bereiken met een aanvaardbaar risiconiveau.

Hoe Beleggingsdoelen je Beleggingsstrategie Vormen

 • Risicotolerantie: Je beleggingsdoelen hebben invloed op hoeveel risico je bereid bent te nemen. Lange termijn doelen kunnen bijvoorbeeld meer risico verdragen dan korte termijn doelen.
 • Asset Allocatie: Afhankelijk van je doelen kies je voor een mix van beleggingen. Voor korte termijn doelen kies je wellicht voor minder volatiele beleggingen, terwijl je voor lange termijn doelen meer aandelen in je portefeuille kunt opnemen.
 • Beleggingshorizon: Je doelen bepalen ook hoe lang je belegt. Een langere beleggingshorizon kan meer ruimte bieden voor herstel van tijdelijke dalingen in de markt.

Voorbeeld van een Beleggingsstrategie

Als we een beleggingsstrategie maken voor de wereldreis, dan zou je het volgende kunnen overwegen.

 • Doel: €15.000
 • Termijn: 3 jaar
 • Risico: Relatief laag
 1. Buffer: Zorg eerst voor een solide spaarpot om onvoorziene uitgaven op te vangen zonder je beleggingen te hoeven aanspreken. Het nibud heeft een speciale bufferberekenaar gemaakt.
 2. Spreiding en Eenvoud: Verstandig starten met beleggen kan bijvoorbeeld door als eerst ETF’s te kopen die een brede marktindex volgen. Denk daarbij aan indices zoals de S&P 500, de iShares MSCI World of de Vanguard FTSE ALL-WORLD. Hiermee creëer je direct diversificatie doordat je indirect belegt in een divers scala aan sectoren en bedrijven.
 3. Maandelijkse Inleg: Stel een automatische maandelijkse overboeking in van je lopende rekening naar je beleggingsrekening om consistent aan te kunnen kopen.
 4. Periodieke Investeringen: Doe maandelijkse investeringen in de gekozen ETF om te profiteren van dollar-cost averaging, wat kan helpen om de impact van volatiliteit te verminderen.
 5. Liquidatieplan: Begin ongeveer 6-9 maanden voor je gekozen termijn met het plannen van de geleidelijke verkoop van je beleggingen.

Gemiddeld wordt er uitgegaan dat de S&P 500 een jaarlijks rendement van 10% heeft. Je wil dus graag die €15.000 sparen in 3 jaar tijd. Dan zou je zonder belegging ongeveer €417 per maand moeten sparen. In plaats daarvan kies je ervoor om een ETF te kopen die de S&P 500 volgt. Ervan uitgaande dat deze inderdaad 10% per jaar rendeert dan zou inleg van €360 per maand al voldoende moeten zijn om in 3 jaar €15.000 te sparen. Let op, het rendement kan hoger of lager uitvallen. Het is erg belangrijk om daar altijd rekening mee te houden. Daarom is het belangrijk dat je genoeg flexibiliteit hebt om je doelen bij te kunnen stellen.  

Conclusie

Het vaststellen van je beleggingsdoelen is een cruciale eerste stap op weg naar financieel succes. Door helder in kaart te brengen wat je wilt bereiken, kun je een beleggingsstrategie ontwikkelen die is afgestemd op jouw persoonlijke wensen en behoeften. Onthoud dat jouw doelen en omstandigheden kunnen veranderen, dus het is belangrijk om regelmatig terug te komen op je beleggingsplan en aanpassingen te maken waar nodig.

5 hoofdstukken

De Basis

Illustratie van een persoon die aan de basis van beleggen staatBeginnen

3 hoofdstukken

Starten met beleggen

Illustratie van een persoon die briefgeld vasthoudt met een grafiek om te starten met beleggen.Beginnen

2 hoofdstukken

Geavanceerde concepten

persoon van een vrouw die naar beleggingen kijkt.Beginnen

De inhoud van deze website is geschreven op persoonlijke titel en uitsluitend bedoeld voor educatie en entertainment. De inhoud van deze website mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies.